Razno

Pitanje mita!

Pitanje mita!

Pitanje: Da li je dozvoljeno častiti ljekara, dati mu novac za neku uslugu koju nam je uradio u bolnici, poput davanje mita i slično?

  بسم الله, الحمدلله وحده والصلاة والسلام على من لا نبي بعده 

Ljakari i svi oni koji rade posao za koji su plaćeni u regularnom radnom vremenu, moraju raditi savjesno i ispuniti svoje radne obaveze za koje su plaćeni, i da se boje Allaha po tom pitanju, a ako im neodgovara plata ili uslovi rada – onda neka ustupe svoja radna mjesta i neka na njih dodju oni kojima će takvi uslovi odgovarati!

U suprotnome ne ispunjavajući emanate vezano za ono zašta su angažovani i plaćeni, ulaze u haram i prjestupe koje mogu biti kobni za njih i na dunjaluku i akhiretu!

Kaže Uzvišeni dželle še’nuh:

{ یَـٰۤأَیُّهَا ٱلَّذِینَ ءَامَنُوا۟ لَا تَخُونُوا۟ ٱللَّهَ وَٱلرَّسُولَ وَتَخُونُوۤا۟ أَمَـٰنَـٰتِكُمۡ وَأَنتُمۡ تَعۡلَمُونَ }

[سُورَةُ الأَنفَالِ: ٢٧]

O vi koji vjerujete, ne iznevjeravajte Allaha i Poslanika i ne pronevjeravajte emanete svoje, a znate – svjesni ste da to radite!

I ovako u svakom drugom poslu, obavezi, emanetu, koji ti se povjeri, moraš da se bojiš Allaha, i ako si nešto prihvatio onda ispuni emanete, a ako nisi spreman, nisi kompetentan (stručan) i ne priliči ti ono što si uzeo ili uzimaš kao emanetznaj da samo na sebi tovariš ogroman grijeh i fesad!

Dalje u osnovi ako želi da časti ljekara od sebe zato sto joj je pomogao i slično, nema smetnje, što se tiče davanje “mita” njemu ljekaru i svakom drugom, u osnovi to nije dozvoljeno, kaže dželle zikruhu:

(سماعون للكذب أكالون للسحت)

. [المائدة: 41]

 قال الحسن وسعيد بن جبير: هو الرشوة

“Slušaju laži i jedu “suht” – rekli su Hasan i Seid bin Džubejr to je mito!

Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem kaže:

لعن رسول الله صلى الله عليه وسلم الراشي والمرتشي 

“Poslanik sallallahu alejhi ve sellem, je prokleo onog koji traži i uzima mito i onoga koji ga daje!”

[رواه الترمذي وقال حسن صحيح]

Dakle obojica su u grijehu i prokletstvu, s’ time da postoji razlika izmedju onoga koji dobrovoljno daje mito radi neke koristi koja mu nije nužna i onoga koji bi bio u nuždi!

Zato kažemo dozvoljeno je dati mito samo i isključivo u daruri (krajnoj nuždi) kad nepostoji drugačiji način da ostvari pristup njemu, ili da joj on neće drugačije pomoći, ili da će joj uskratiti punu pomoć u lječenju, Vallahu Alem može, jer pravilo fikhsko kaže:

!الضرورات تبيح محظورات 

“Nužde čine dozvoljenim ono što je zabranjeno”!

A oni koji se bave upravo ovakvim poslovima i obavezuju ljude na ovakve stvari, trgujući uticajem svoje pozicije, teško njima, teško njima!

Vallahu Alem 

Upozorenje: Fikhska pravila ne koristiti bez znanja o istima!

- 103 Pregledano