Ramazan

Ramazan uzrok za ulazak u džennet!

Ramazan uzrok za ulazak u džennet!

الحمد لله الذي فرض علينا الصيام وجعله مطهراً لنفوسنا من الذنوب والآثام وأشهد ان لَّا إله إلا الله وحده لا شريك له الملك وهو الواحد الحمد وأشهد أن محمدًا عبده ورسوله أفضل من صلّى وصام صلى الله وسلم وبارك عليه وعلى آله الطيبين الطاهرين ومن تبعهم بإحسان إلى  يوم الدين أما بعد

Elhamdulillah, Njemu dželle dželaleh koji nam je kao milost propisao post u mjesecu ramazanu!

Vidimo da nam se ramazan približio i od njega nas već sada dijele sahati i minute, pa u kontekstu toga želim kroz ovih par riječi podsjetiti sebe a i vas na ogromne fadilete ovog mubarek mjeseca i ove mubarek sezone za činjenje dobrih djela..

U jednom od svojih govora, u kome je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, posavjetovao svoj ummet, kroz jednu sadržajnu poruku koja se itekako tiče ramazana, rekao je sallallahu alejhi ve sellem jednom čovjeku kao vrstu odgovora na njegova pitanja sledeću stvar:

جاء رسول الله صلى الله عليه وسلم رجل من قضاعة فقال: يا رسول الله! أرأيت إن شهدتُ أن لا إله إلا الله, وأنك رسول الله, وصليتُ الصلوات الخمس, وصمت الشهر, وقمت رمضان, وآتيتُ الزكاة؟ فقال النبي صلى الله عليه وسلم: من مات على هذا كان من الصديقين والشهداء

Došao je čovjek Poslaniku sallallahu alejhi ve sellem, i rekao: O’ Allahov poslaniče, šta misliš ako posvjedočim la ilahe illallah, i da si ti Allahov Poslanik, klanjam pet (obaveznih) namaza, postim mjesec (ramazan), klanjam ramazanom (teraviju), i dam zekat? Pa je rekao Poslanik sallallahu alejhi ve sellem : “Ko umre na tome, biće od ISKRENIH i ŠEHIDA“!


أخرجه ابن خزيمة وابن حبان في “صحيحيهما” وغيرهما بسند صحيح, انظر تعليقي على “ابن خزيمة” ٣/٣٤٠/٢٢٦٢ 

 Vidimo da je u ovom hadisu Poslanik sallallahu alejhi ve sellem, kao jedan od razloga koji je spomenuo jeste upravo post u mjesecu ramazanu i teravija u ramazanu, pa je ovo radost za vjernike i slast očiju njihovih!

Zatim kaže sallallahu alejhi ve sellem:

– مَن آمَنَ باللَّهِ وبِرَسولِهِ، وأَقامَ الصَّلاةَ، وصامَ رَمَضانَ كانَ حَقًّا علَى اللَّهِ أنْ يُدْخِلَهُ الجَنَّةَ

Ko vjeruje u Allaha i Njegova Poslanika, obavlja namaz i posti ramazan, imaće pravo kod Allaha da ga uvede u džennet..

     صحيح البخاري ٢٧٩٠ 

Vidimo elhamdulillah, da je u mnogim ovakvim i sličnim predajama, Poslanik sallallahu alejhi ve sellem kao uzrok za ulazak u džennet uvrstio i post u mjesecu ramazanu!

Na kraju krajeva, kao završnica ovog mog kratkog obraćanja, navest ću vam još jedan govor selefa ovog ummeta, o kojem treba podrobno razmisliti i imati na umu, te shvatiti veličinu ramazana i posta u njemu, pročitajmo i razmislimo!


El-Musejib bin Rafi’ i Khajsemetu bin Abdurrahman bi govorili:

من صام رمضان ثم مات من عامه ذلك دخل الجنة!


“Ko bude postio ramazan zatim umre u toj godini ući će u džennet!”


[ فضائل رمضان لابن أبي الدنيا 28 ]

Ovo su medju najpoznatijim  imamima tabe’ina i njihov govor je puno koristan i vidimo ovo kao velika nadu za sve nas!

Molim Allaha da nas učini u ovom mjesecu i daljem našem životu od najboljih vjernika, pokornih, poniznih Njemu, molimo ga da nam poveća bogobojaznost, skrušenost, i ustrajnost na pravom putu i istini! Amin!

1586898401_42147.jpg

Prof. Almir Ferizović 

- 44 Pregledano